Μια συνταγή με νησιώτικο χαρακτήρα, πολίτικο αέρα και φρέσκα καλαμαράκια.
[υλικά] 1 κιλό καλαμάρια μεγάλα φρέσκα καθαρισμένα, 250 γρ. φέτα, 100 γρ. γραβιέρα γλυκιά ή κεφαλοτύρι τριμμένο, 2 μέτριες ντομάτες, 3 πιπεριές κέρατο, 1 πιπεριά κόκκινη, 2 – 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας ή ριγάνης ψιλοκομμένα ή 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή και κοπανισμένη, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, 80 ml ελαιόλαδο, 30 ml χυμός λεμονιού, 1 σκελίδα σκόρδου ελαφρώς τσακισμένη • Για τη σάλτσα: 20 ml χυμός λεμονιού, 60 ml ελαιόλαδο.
[διαδικασία] 1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
2. Πλένουμε καλά τα καλαμάρια και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε τα πλοκάμια σε μια κατσαρόλα με νερό, να τα καλύπτει, και τα βράζουμε για 2–3 λεπτά. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο το σκόρδο για 1/2 λεπτό.
3. Βγάζουμε το σκόρδο από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σοτάρουμε για 3 λεπτά έως ότου ροδίσουν. Με τρυπητή κουτάλα τις παίρνουμε και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
4. Προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τις ντομάτες σε δόσεις, αραιά μεταξύ τους σε μία στρώση, ώστε να τηγανιστούν, χωρίς να βράσουν, για περίπου 4–5 λεπτά, ίσα να γλυκάνουν. Με τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε στο μπολ με τις πιπεριές. Όταν κρυώσει το μείγμα στο μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
5. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι στερεωμένο σε ένα βαθύ πιάτο, ώστε να κρατήσουμε τα ζουμιά που θα βγάλει. Μετά από λίγα λεπτά, αδειάζουμε το μείγμα πάλι στο μπολ και προσθέτουμε τα τυριά, τη μαντζουράνα ή τη ρίγανη, το ξύσμα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρώς.
6. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα, κλείνουμε το άνοιγμα με τα βρασμένα πλοκάμια, στερεώνοντάς το με μια οδοντογλυφίδα.
7. Βάζουμε τα καλαμάρια σε ένα ταψάκι που να τα χωράει άνετα σε μία στρώση, τα λαδώνουμε καλά και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο και από την άλλη πλευρά. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και κρατάμε το ζουμί που έχουν βγάλει στο ταψί.
8. Ανακατεύουμε το ζουμί που κρατήσαμε (από τα σοταρισμένα λαχανικά), μαζί με το ζουμί από το ταψάκι όπου ψήσαμε τα καλαμάρια, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, περιχύνουμε τα καλαμάρια και σερβίρουμε. Μυστικό: Μπορούμε να ψήσουμε τα καλαμάρια στη σχάρα, στο γκριλ για περίπου 5–6 λεπτά από κάθε πλευρά.