Οι μεγάλοι τόνοι, όπου και αν ψαρευτούν, συνήθως φεύγουν για το εξωτερικό, κυρίως για την Ιαπωνία, αφού εκεί έχουν μια παθολογική λατρεία για τον τόνο, ειδικά τον κόκκινο. Ενδεικτικά στην Ιαπωνία πληρώνουν για αυτόν από 5.000 έως και 500.000 δολάρια το κιλό, καθώς καταναλώνουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής για να φτιάξουν τα αγαπημένα τους σούσι.
Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των παγκόσμιων αλιευμάτων τόνου γίνεται κονσέρβες, όπου το ψάρι αυτό συντηρείται είτε σε άλμη είτε σε λάδι. Οι αρχαίοι Έλληνες τον ονόμαζαν θύννο κι απ’ αυτό βγήκε το ιταλικό tonno και το αγγλικό tuna. Η καλύτερη εποχή για τον τόνο είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο.