ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
Το μυστικό σ΄αυτό το πιάτο είναι το βράσιμο των ζυμαρικών στο γαριδόζουμο.
[υλικά] 1 συσκευασία λιγκουίνι, 24 γαρίδες μεγάλες, 1 νεροπότηρο ντομάτα κονκασέ, 1 1/2 νεροπότηρο χυμό ντομάτας, 10 ντομάτες λιαστές και ψιλοκομμένες, 3 κουταλάκια σούπας κάππαρη ψιλή, 3 κουταλάκια σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο, 1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
[διαδικασία] 1. Μας ζητάτε να σας καθαρίσουμε τις γαρίδες αλλιώς αν το κάνετε μόνοι σας τις καθαρίζετε από τα κεφάλια και από τα κελύφη τους, αφήνοντας μόνο την ουρίτσα. Με ένα μαχαιράκι τις χαράζετε στην πλάτη, κατά μήκος, και αφαιρείτε το εντεράκι τους. Τις φυλάτε στο ψυγείο. Μαζεύετε κεφάλια και κελύφη και τα βράζετε σε 2 λίτρα νερό για 30 λεπτά περίπου. Τα σουρώνετε και κρατάτε το αρωματικό νεράκι στην άκρη.
2. Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό. Ρίχνετε μέσα τις λιαστές ντομάτες και την κάππαρη. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.
3. Προσθέτετε τον βασιλικό και την ντομάτα, αλατίζετε και ρίχνετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μαγειρεύετε για 30 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά και μέχρι η σάλτσα σας να μελώσει, χωρίς όμως να πήξει πάρα πολύ.
4. Βάζετε το γαριδόζουμο σε μια κατσαρόλα, του ρίχνετε λίγο αλάτι και βράζετε μέσα το σπαγγέτι μέχρι να μαγειρευτούν al dente. Τα σουρώνετε και μέσα στην κατσαρόλα που έβρασαν αδειάζετε τη μισή σάλτσα. Ρίχνετε από πάνω το σπαγγέτι και ανακατεύετε καλά.
5. Ζεσταίνετε την υπόλοιπη σάλτσα μέχρι να πάρει βράση και τη ρίχνετε μέσα τις καθαρισμένες γαρίδες. Μαγειρεύετε για 4 λεπτά. Σερβίρετε τα σπαγγέτι σε μεγάλη πιατέλα και από πάνω αδειάζετε τις γαρίδες με την υπόλοιπη σάλτσα.