ΧΤΑΠΟΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΜΑΙΝΤΑΝΟ

ΧΤΑΠΟΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΜΑΙΝΤΑΝΟ

[υλικά] 1 μικρό χταπόδι 700 γραμμάρια * 2 ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες * 4 με 5 φρέσκα κρεμμυδάκια * 5 κλωνάρια μαϊντανό και 5 κλωνάρια μάραθο, όλα ψιλοκομμένα – 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη * πιπέρι * 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο παξιμάδι ή φρυγανιά * ελαιόλαδο για τηγάνισμα.

 

[εκτέλεση] 1.Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού και από πάνω βάζουμε το χταπόδι με την κουκούλα προς τα κάτω. Δεν βάζουμε νερό. 2. Σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει. 3. Βγάζουμε το χταπόδι, πετάμε τα κρεμμύδια, το κόβουμε σε κομμάτια και τα αφήνουμε να κρυώσουν. 4. Βάζουμε σε δόσεις το χταπόδι, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα μυρωδικά στο μούλτι και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουν πολτός. 5. Πιπερώνουμε και προσθέτουμε το παξιμάδι ή τη φρυγανιά. 6. Ζυμώνουμε καλά – πρέπει το μείγμα να γίνει σφιχτό και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι. 7. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει. 8. Πλάθουμε κεφτέδες μικρούς και τους αλευρώνουμε. 9. Τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. 10. Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να ροδίσουν. 11. Τους βγάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.