ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ

 

Μια πολύ καλή επιλογή για το σαρακοστιανό τραπέζι και όχι μόνο. Ένα φαγητό που θα αρέσει σε όλη την παρέα. 
[υλικά]
  • 1,2 kg χταπόδι καθαρισμένο * 800 g φασόλια γίγαντες * 15 g αλάτι * 2 g πιπέρι μαύρο * 5 κόκκους μπαχάρι * 2 φύλλα δάφνης * 1 κουτ. σούπας μέλι * 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή * 0,5 g κανέλα Κεϋλάνης * 1,5 κουτ. γλυκού γλυκάνισο * 1 κουτ. γλυκού γεμάτο πάπρικα γλυκιά * ½ ματσάκι άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια) * 2 κουτ. σούπας γεμάτες πελτέ ντομάτας * 1 ποτήρι κρασί λευκό * 3/4 ποτηριού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο * 2 μεγάλα κρεμμύδια
[διαδικασία]
1. Ξεκινήστε με τα φασόλια. Μέσα σε μια κατσαρόλα, βάλτε τα φασόλια να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό, τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν. Όταν τα φασόλια μουλιάσουν καλά, βάλτε τα να βράσουν σε σιγανή φωτιά, προσθέτοντας στο νερό 1 κουτ. σούπας μουστάρδα.
2. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε το χταπόδι να βράσει ολόκληρο μέσα στο κρασί (200 ml) και στα δικά του υγρά. Μέσα στην κατσαρόλα που βράζει το χταπόδι σε σιγανή φωτιά, προσθέστε 1 κουτ. γλυκού μέλι, 2 δαφνόφυλλα και 5 κόκκους μπαχάρι. Βράστε αργά-αργά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
3. Όταν μαλακώσουν τα φασόλια, σουρώστε τα, ενώ το χταπόδι αφήστε το μέσα στο ζουμί που περίσσεψε, μέχρι να κρυώσει λίγο και να το κόψετε σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, μπορείτε να ανάψετε τον παραδοσιακό φούρνο, γιατί θέλει χρόνο μέχρι να πυρώσει και να ωριμάσει.
4. Στο μεταξύ, πάρτε ένα ρηχό ταψί (σινί), κατά προτίμηση πήλινο, και μέσα στο ταψί αναμείξτε τα φασόλια με το χταπόδι μαζί με το ζουμί του.
5. Πολτοποιήστε τα κρεμμύδια στο μούλτι και προσθέστε τα μέσα στο σινί, μαζί με τον άνηθο ψιλοκομμένο, τον γλυκάνισο και το ελαιόλαδο.
6. Μέσα σ’ ένα μικρό σκεύος, βάλτε 1 ποτήρι ζεστό νερό και διαλύστε τον πελτέ στο νερό. Προσθέστε το αλάτι με το πιπέρι και την κανέλα Κεϋλάνης.
7. Περιχύστε ομοιόμορφα τα φασόλια και το χταπόδι. Τελευταίο απ’ τα μπαχαρικά προσθέστε τη γλυκιά πάπρικα. Συμπληρώστε με νερό μέχρι το νερό να σκεπάζει τα φασόλια μέχρι τη μέση.
8. Όταν ο φούρνος έχει πυρώσει, βγάλτε τη θράκα από μέσα και αφήστε λίγη ώρα να ωριμάσει μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 220-240°C. Τότε φουρνίστε και ψήστε για 1,5 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να μείνουν με το λάδι τους. Μετά το μαγείρεμα, αφήστε για λίγη ώρα να πέσει η θερμοκρασία.
9. Σερβίρεται ζεστό με καλό κόκκινο κρασί. Απολαύστε το με την παρέα σας.