ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Φτιάξτε την καλύτερη συνταγή μας για ριζότο με θαλασσινά.
[υλικά]
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο * μάραθο, ψιλοκομμένο  * 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες * ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου * 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας * 200 γρ ρύζι * 150 ml λευκό κρασί *1,2 λίτρο ζωμό ψαριού * 150 γρ ντοματίνια κομμένα στη μέση * 150 γρ μύδια * 1 καθαρισμένο καλαμάρι κομμένο σε κρίκους * 150 γρ γαρίδες * πεταλίδες *  75 γρ παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη * ένα καλό βούτυρο * λεμόνι * μια μικρή χούφτα πλατύφυλλο μαϊντανό

 

[διαδικασία]
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το μάραθο και μια πρέζα αλάτι. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο μάραθος και να αρχίσει να καραμελώνει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τους σπόρους μάραθου και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό, στη συνέχεια ανακατεύουμε με τον πουρέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
2. Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αλείψουν όλοι οι κόκκοι του ρυζιού με λάδι και να αρχίσουν να φρυγανίζονται ελαφρά. Ρίχνουμε μέσα το κρασί και σβήνουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί ελαφρώς.
3. Βάζουμε το ζωμό σε ένα τηγάνι και ζεσταίνουμε μέχρι να σιγοβράσει. Προσθέτουμε με μια κουτάλα από τον ζεστό ζωμό στο ρύζι, ανακατεύοντας συνεχώς. Το επαναλαμβάνουμε μόλις απορροφηθεί η προηγούμενη παρτίδα. Το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια το δοκιμάζουμε. 
4. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τα μύδια, τα καλαμάρια και τις γαρίδες και μαγειρεύουμε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και οι γαρίδες να γίνουν ροζ, προσθέτοντας κι άλλο ζωμό για να μείνει το ριζότο πικάντικο.
5. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο και το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν.
6. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το φαγητό για λίγα λεπτά, μετά το σερβίρουμε σε ρηχά μπολ, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.