ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΙ
Ακόμα και εκείνοι που δεν είναι λάτρεις των θαλασσινών, λατρεύουν αυτή τη σαλάτα με καλαμάρι. Αυτή η απλή συνταγή, είναι ένας υπέροχος τρόπος να ξεκινήσει η περίοδος των Νηστειών. Μια σαλάτα, γεμάτη φυσικές γεύσεις, που μπορείτε να απολαύσετε είτε ζεστή, είτε κρύα, ως συνοδευτικό, ακόμα και ως κυρίως. Εμείς σας δίνουμε τη συνταγή.
[υλικά]
● 1 κιλό καλαμάρι
● 1 φλ. ελαιόλαδο
● 2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
● αλάτι, πιπέρι
● 2 σκ. σκόρδο, λιωμένες
● 1 ματσάκι σέλερι
● ½ λεμόνι
● ελιές πράσινες
[εκτέλεση]
1. Κόβουμε το καλαμάρι σε ροδέλες.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ½ φλ. λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Αφού ζεσταθεί καλά το λάδι, προσθέτουμε τη 1 σκελίδα σκόρδο και το καλαμάρι κι ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι.
3. Σβήνουμε με 1 φλ. λευκό κρασί κι αφήνουμε το φαγητό να βράσει για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει το ζουμάκι του και να μείνει το λάδι.
4. Ελέγχουμε αν είναι μαλακό και αν χρειάζεται λίγο περισσότερο ψήσιμο [το καλαμάρι θέλει 20 λεπτά] προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
5. Εντωμεταξύ, καθαρίζουμε το σέλερι, κάτω από κρύο νερό, το σκουπίζουμε ελαφρά με χάρτινη πετσέτα, και ψιλοκόβουμε. Στη συνέχεια κόβουμε τις πράσινες ελιές.
6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ψιλοκομμένο μαϊντανό με τις ελιές και με το ψημένο καλαμάρι.
7. Μεταφέρουμε τη σαλάτα, σε ένα πιάτο, περιχύνουμε από πάνω το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε!