ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ  AU GRATIN

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ AU GRATIN

Ο ψημένος μπακαλιάρος au gratin με ντοματίνια και ελιές είναι ένα εύκολο, νόστιμο και ελαφρύ πιάτο.
[υλικά] 
800γρ μπακαλιάρο Ισλανδίας υγράλατο από τον «Γρίπο» • 200γρ τριμμένη φρυγανιά • 10 ντοματίνια • 10 πράσινες ελιές • 1 ξύσμα λεμονιού • 1 κλωναράκι μαϊντανό • 1κ.γ. κάπαρηρίγανη1/2σκελίδα σκόρδο • 4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδοαλάτιπιπέρι

 

[προετοιμασία βήμα βήμα]
Ετοιμάζουμε τον μπακαλιάρο au gratin στο φούρνο με ντοματίνια και ελιές συγκεντρώνοντας σε ένα μπολ όλα τα απαραίτητα υλικά για το πανάρισμα: τριμμένη φρυγανιά, ντομάτες σε κύβους, ψιλοκομμένες ελιές, κάπαρη, τριμμένο ξύσμα λεμονιού, ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά προσθέτοντας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τα φιλέτα μπακαλιάρου σε ένα ταψί εφόσον έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος και καλύπτουμε τα φιλέτα με την αρωματισμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 12-15 λεπτά, ανεβάζοντας τη σχάρα για τα τελευταία 3 λεπτά μαγειρέματος.
Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο au gratin στο φούρνο ζεστό ή χλιαρό. Εξτρα συμβουλή: Εκτός από το μαϊντανό και τη ρίγανη, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το πανάρισμα με βασιλικό, θυμάρι, μαντζουράνα κ.α. Ιδανικά, προσθέτουμε και ψιλοκομμένα αμύγδαλα, φιστίκια ή φουντούκια.