ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΣΑΒΟΡΟ

ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΣΑΒΟΡΟ

Σπάμε τη νηστεία και βάζουμε στο τραπέζι μας μπαρμπούνια, μαρίδες, γόπες, μπακαλιάρο, κολιό και γαρίδες. Αν θέλετε να κινηθείτε στο πνεύμα της ημέρας αλά Κερκυραικά ετοιμάστε ένα τραπέζι με σαβόρο ή αλλιώς στα βενετσιάνικα Pesce in saor με σκοπό το τραπέζι να στεφθεί με επιτυχία… μετά βαΐων και κλάδων!
[υλικά] 1 κιλό μικρά ψαράκια (μπαρμπούνια κατά προτίμηση ή μαρίδες ή γόπες) • 1 κιλό ξύδι • 2 χούφτες σταφίδες μαύρες • δενδρολίβανο φρέσκο • 2-3 σκόρδα • Αλάτι • Λίγο αλεύρι

 

[εκτέλεση]
Αρχικά καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Κατόπιν τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη «σάλτσα», βάζουμε το ξύδι, τα σκόρδα  ψιλοκομμένα, το αλάτι, τις μαύρες σταφίδες, το δενδρολίβανο και λίγο λάδι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.
Βάζουμε μία στρώση ψάρια σε ένα γυάλινο δοχείο, ρίχνουμε τη «σάλτσα» και τα σκεπάζουμε.
Τοποθετούμε τα υπόλοιπα ψάρια σε στρώσεις εναλλάξ με τη «σάλτσα». Περιχύνουμε τα ψάρια μέχρι να καλυφθούν, με την υπόλοιπη σάλτσα. 
Τέλος βάζουμε λίγο φρέσκο λάδι, σκεπάζουμε το πυρέξ και το βάζουμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα.
Σερβίρεται κρύο και διατηρείται αρκετό καιρό. Το ξύδι λειτουργεί ως συντηρητικό για να μην αλλοιωθεί. Μια συνταγή με ιδιαίτερη έντονη γεύση από το δενδρολίβανο, άκρως υγιεινή! 
Καλή Επιτυχία!