ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΔΙΑ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΔΙΑ

Μύδια: Τα πιο διαδεδομένα όστρακα σε όλο τον κόσμο

•γαλλικά: moules – αγγλικά: mussels•

Τα μύδια ζουν στα περισσότερα μέρη του κόσμου και θα τα βρούμε κολλημένα πάνω σε βράχια ή αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Έχουν μαύρο-μπλε κέλυφος και μήκος περίπου 5 εκατοστά. Είναι νόστιμα, μαγειρεύονται εύκολα, είναι πολύ οικονομικά και στις ψαραγορές πουλιούνται  φρέσκα ή κατεψυγμένα.
Οι Ιταλοί λένε πως τα μύδια είναι καλύτερα τους μήνες που δεν έχουν «ρο», δηλαδή από τον Μάιο έως τον Αύγουστο.
Κάποτε τα θεωρούσαν τροφή για τους φτωχούς, όμως τώρα τα μύδια έχουν κερδίσει την εκτίμηση όλων και θα τα βρούμε παντού, από τις πιο απλές ταβέρνες μέχρι τα πιο ακριβά εστιατόρια. Οι αρχαίοι Έλληνες τα αγαπούσαν πολύ και ο Αρχέστρατος έγραφε πως τα καλύτερα μύδια της εποχής του βρίσκονταν στην Αίνο, που ήταν μια ελληνική αποικία στη Θράκη. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μυδιών παγκοσμίως  προέρχεται από εκτροφεία, τα οποία καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις στις ακτές της Μεσογείου, του Ατλαντικού αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Στην Ευρώπη είναι πολύ αγαπητά και μαγειρεύονται συνήθως αχνιστά, «α λα μαρινιέρ», δηλαδή με λευκό κρασί και σκόρδο και «α λα Νορμάντ», με κρέμα γάλακτος. Στην χώρα μας τα μύδια σαγανάκι είναι από τους πιο κλασικούς καλοκαιρινούς μεζέδες, ενώ το πιλάφι με μύδια είναι ακόμη συνταγή που προτιμούμε καθώς πρόκειται για ένα πιάτο που ήρθε στην γαστρονομία μας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Ζουμερά μύδια με ελαφρύ κάπνισμα και μυρωδικά είναι ιδανικά για ιδιαίτερα πιάτα μόνα τους ή σε συνταγές με ζυμαρικά.