ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

Στις ελληνικές θάλασσες κυκλοφορούν 4 είδη αλλά την περίοδο από αρχές Οκτώβρη και μέχρι τέλη Μάη, αλιεύονται οι κόκκινες και οι έντονα κόκκινες. Συγκεκριμένα, η κόκκινη, που φτάνει τα 7-8 εκ., αλιεύεται περισσότερο στο βόρειο Αιγαίο, ενώ η έντονα κόκκινη γαρίδα, που φτάνει και τα 13 εκ., προέρχεται από την Κοιλάδα Αργολίδας, την Καλαμάτα, την Πύλο και το Ιόνιο πέλαγος.
Πώς ξεχωρίζουμε τη φρέσκια; Δεν θα πρέπει να έχουν μαυρίσει τα πόδια και το κεφάλι της. Επίσης, στο σημείο όπου ενώνεται το κεφάλι με το σώμα θα πρέπει η σάρκα που διακρίνουμε να είναι λευκή. Καλό είναι να είναι σκληρό το κέλυφος και να μη χωρίζει εύκολα το κεφάλι από το σώμα (σημάδι που δείχνει ότι η γαρίδα έχει ταλαιπωρηθεί, ίσως από κατάψυξη και απόψυξη). Τσεκάρουμε και τη μυρωδιά – όσο η γαρίδα μένει, απελευθερώνει μια δυσάρεστη μυρωδιά αμμωνίας.