ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ

ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ

Ένα χορταστικό και ιδιαίτερο φαγητό, που συνδυάζει θαλασσινά και όσπρια.
[υλικά] 1 χταπόδι 2 κιλών, 1 φύλλο δάφνης, κόκκους πιπέρι, κόκκους μπαχάρι, 1 ποτήρι κρασί, 500 γραμμάρια ρεβίθια μουλιασμένα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κλαδάκι δεντρολίβανο, 1 λεμόνι, 120 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
[διαδικασία] 1. Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με τη δάφνη, το μπαχάρι, τους κόκκους πιπεριού, το κρασί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι να σιγομαγειρευτεί πάντα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, με τα υγρά του, για 35′ με 40′. Προσέχουμε να μην κολλήσει και μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, γιατί το χταπόδι βγάζει πολλά υγρά. 
2. Ταυτόχρονα βάζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο κρύο νερό να βράσουν για 1 ώρα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. 
3. Μόλις μαλακώσουν τα ρεβίθια, τα βάζουμε σε ταψάκι μαζί με τα υγρά τους. Προσθέτουμε το χταπόδι, το δεντρολίβανο, το λεμόνι κομμένο σε φέτες και το ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να είναι σκεπασμένο το φαγητό με υγρά. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30΄. 
[πηγή]https://www.olivemagazine.gr/recipe/revithada-me-chtapodi/