ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ο κρόκος Κοζάνης, τονίζει όμορφα τη γεύση του χταποδιού και όλων των θαλασσινών. Γίνεται νοστιμότατος μεζές με μπόλικη σάλτσα για μακαρόνια ή ψωμάκι.
υλικά:
1 κιλό χταπόδι μεσαίο • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα • 1 σκελίδα σκόρδο • 4κ.σ λάδι • 1 κ.σ πελτέ τομάτας • 1 κονσέρβα 400 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο • 1 κ.σ. μέλι • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί • 1 φύλλο δάφνης.
εκτέλεση:
1. Πλένουμε καλά το χταπόδι.
2. Βάζουμε το χταπόδι με ελάχιστο νερό σε μια κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης και σιγοβράζουμε για περίπου 20΄ μέχρι να κοκκινίσει. Αν θέλουμε να το σερβίρουμε με μακαρόνια, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
3.Το σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. Δεν βάζουμε αλάτι αμέσως γιατί το χταπόδι συνήθως έχει αρκετό δικό του.
4. Παράλληλα φτιάχνουμε τη σάλτσα. Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον πελτέ και το σκόρδο.
5.Προσθέτουμε το ντοματάκι και το μέλι και βράζουμε για περίπου 10΄ μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
6.Λίγο πριν τελειώσει να βράζει το χταπόδι προσθέτουμε τη σάλτσα και τα βράζουμε όλα μαζί για 10΄ περίπου να μελώσουν.