ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο κρόκος Κοζάνης, τονίζει όμορφα τη γεύση του χταποδιού και όλων των θαλασσινών. Γίνεται νοστιμότατος μεζές με μπόλικη σάλτσα για μακαρόνια ή ψωμάκι.

 

υλικά: 
1 κιλό χταπόδι μεσαίο • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα •  1 σκελίδα σκόρδο • 4κ.σ λάδι • 1 κ.σ πελτέ τομάτας •  1 κονσέρβα 400 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο •  1 κ.σ. μέλι •  1 πρέζα κρόκο Κοζάνης •  1 ποτήρι κόκκινο κρασί •  1 φύλλο δάφνης. 
εκτέλεση:
1. Πλένουμε καλά το χταπόδι. 
2. Βάζουμε το χταπόδι με ελάχιστο νερό σε μια κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης και σιγοβράζουμε για περίπου 20΄ μέχρι να κοκκινίσει. Αν θέλουμε να το σερβίρουμε με μακαρόνια, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
3.Το σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. Δεν βάζουμε αλάτι αμέσως γιατί το χταπόδι συνήθως έχει αρκετό δικό του.
4. Παράλληλα φτιάχνουμε τη σάλτσα. Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον πελτέ και το σκόρδο.
5.Προσθέτουμε το ντοματάκι και το μέλι και βράζουμε για περίπου 10΄ μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
6.Λίγο πριν τελειώσει να βράζει το χταπόδι προσθέτουμε τη σάλτσα και τα βράζουμε όλα μαζί για 10΄ περίπου να μελώσουν.