ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΕ ΓΕΥΣΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ

ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΕ ΓΕΥΣΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ

Είναι λίγες μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου και αν σκέφτεστε να κλέψετε την παράσταση στο φετινό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν σάς προτείνουμε να ετοιμάσετε για πρώτο πιάτο, μια σούπα με θαλασσινά και για κυρίως λαβράκι αλά μαροκέν με λαχανικά και μπαχαρικά σε μια ανατολίτικη συνταγή.

 

Η σούπα »Μπισκ Γαρίδας» συγκεντρώνει εκείνη την γεύση των θαλασσινών και βγάζει μια υπέροχη βελούδινη υφή. Είναι απ’ τις πιο πολυτελείς προτάσεις εισαγωγής σε ένα γιορτινό τραπέζι και μπορεί να εκτελεστεί και με γαρίδες ή καβούρια ή και καραβίδες.

[Δείτε τα υλικά της συνταγής]
500γρ  γαρίδες ● 200γρ  κρεμμύδια  ● 60γρ βούτυρο  ●  2σκ σκόρδο ψιλοκομμένο ● 3κ.σ πάπρικα ●  60γρ τοματοπολτό ● 300γρ αλεύρι ●  90μλ κονιάκ ● 3λ νερό ●  ½ λ φρέσκα κρέμα ● 1/2κ.γ γόστερ σως ● αλάτι ● πιπέρι
[εκτέλεση]
1. Σοτάρουμε σε βούτυρο τα κελύφη και το κρεμμύδι. 2. Προσθέτουμε το σκόρδο, πάπρικα και τοματοπολτό. 3. Προσθέτουμε το κονιάκ. 4. Βάζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά και προσθέτουμε νερό. 5. Σιγοβράζουμε για 1 περίπου ώρα και μπλεντάρουμε. 6. Περνάμε την σούπα από το chinois. 7. Βάλτε την σούπα σε κατσαρόλα και σιγοβράστε. 8. Προσθέτουμε την φρέσκα κρέμα και το γόστερ σως.

 

*******************************************************

[Λαβράκι αλά μαροκέν με λαχανικά και μπαχαρικά: υλικά]
2 λαβράκια συνολικού βάρους γύρω στα 800 γρ. ● 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια ● 2 μεγάλες πατάτες, σε λεπτές στρογγυλές φέτες ● 3-4 ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες ● 2 πράσινες πιπεριές, σε ροδέλες ●1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά), ψιλοκομμένη ●1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές στρογγυλές φέτες (αφαιρούμε τα κουκούτσια) ●αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● 2 εκ. ρίζα τζίντζερ, σε φετάκια (προαιρετικά) ● 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών ● 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος. 
Για τη μαροκινή μαρινάδα
  • 1 ματσάκι μαϊντανός
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας κύμινο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη (προαιρετικό)
  • 1/2 – 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1/4 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης σε ίνες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

[εκτέλεση]
  1. Μαροκινή μαρινάδα: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Κρατάμε τη μισή μαρινάδα κατά μέρος και με την υπόλοιπη αλείφουμε τα ψάρια και από τις δύο πλευρές, καθώς και στο εσωτερικό τους. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 30 λεπτά ή στο ψυγείο για 1 βράδυ, ώστε να μαριναριστούν.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190-200°C.
  3. Λαδώνουμε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος που να χωράει τα λαβράκια ακριβώς και στρώνουμε στο κάτω μέρος ομοιόμορφα τα καρότα. Από πάνω απλώνουμε τις φέτες πατάτας, σε μονή στρώση. Αλατοπιπερώνουμε και σκορπάμε και τα φετάκια του τζίντζερ εδώ κι εκεί, αν βάλουμε.
  4. Αραιώνουμε την υπόλοιπη μαρινάδα με 1/4 φλιτζ. τσαγιού νερό και 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και περιχύνουμε τις πατάτες.
  5. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25 λεπτά.
  6. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τακτοποιούμε πάνω από τις πατάτες τα λαβράκια. Τα καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας και σκορπάμε εδώ κι εκεί τις πιπεριές (πράσινη και καυτερή), τις ελιές και τις φέτες λεμονιού.
  7. Ξαναβάζουμε το σκεύος στον φούρνο (χωρίς το αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι και τα λαχανικά.