ΣΑΒΟΡΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Κι όμως… σαβόρο την Κυριακή του Πάσχα. Μπαμπουνάκια και κουτσομούρες μαγειρεμένα όπως παλιά — με ξίδι, σκόρδο, δεντρολίβανο και καλό λάδι. Ένα πιάτο που κρατάει μνήμη, γεύση και εποχή. Για όσους την Κυριακή της Λαμπρής θέλουν κάτι πιο ανάλαφρο, πιο αληθινό. Για όσους μεγάλωσαν με τη γιαγιά να λέει: «εγώ σαβόρο θα κάνω.»

[υλικά]
500 γρ. κουτσομούρες * 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις * 100 ml ξίδι από κόκκινο κρασί * 30 κόκκοι από μαύρο πιπέρι * τα σποράκια από 4 καψάκια καρδάμωμο * 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες * 1/2 ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο * 80 ml ελαιόλαδο + 30 ml επιπλέον * αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
[διαδικασία]
Βήμα 1: Αλευρώνουμε τις κουτσομούρες.
Βήμα 2: Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατό τηγάνι μέχρι να κάψει.
Βήμα 3: Τηγανίζουμε τις μισές κουτσομούρες για 30’’ από κάθε πλευρά.
Βήμα 4: Προσθέτουμε το μισό ξίδι, μπαχαρικά, σκόρδο και δεντρολίβανο.
Βήμα 5 : Μαγειρεύουμε 1 λεπτό, κουνώντας το τηγάνι μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι.
Βήμα 6: Γυρνάμε τα ψάρια και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βήμα 7: Αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα με τη σάλτσα.
Βήμα 8: Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Βήμα 9: Ξαναβάζουμε όλα τα ψάρια στο τηγάνι, τα αφήνουμε 15′ εκτός φωτιάς.
Βήμα 10: Τα μεταφέρουμε προσεκτικά στην πιατέλα, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και σερβίρουμε με σαλάτα.
[υλικά ΓΙΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΙΑ ΣΑΒΟΡΟ]
18 μπαρμπουνάκια * αλεύρι για το αλεύρωμα * ηλιέλαιο για το τηγάνισμα * 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δεντρολίβανου * 2 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη Κορινθιακή * 1 φλιτζάνι ξίδι * αλάτι
[διαδιακασία]
Βήμα 1: Καθαρίζετε καλά τα μπαρμπουνάκια.
Βήμα 2: Τα αλατίζετε καλά στην κοιλίτσα τους και εξωτερικά, τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδοκοκκινίσουν.
Βήμα 3: Όταν τελειώσει το τηγάνισμα και τοποθετήσετε τα μπαρμπουνάκια σε πιατέλα, ρίχνετε μέσα στο τηγανόλαδο τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου και τη σταφίδα. Τα ανακατεύετε καλά μέχρι να φουσκώσει η σταφίδα και σβήνετε με το ξίδι.
Βήμα 4: Με τη σάλτσα που δημιουργήθηκε περιχύνετε τα τηγανητά μπαρμπουνάκια. Τα αφήνετε να μαριναριστούν καλά και τα σερβίρετε όπως είναι στην πιατέλα.

Add Comment