ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ

Γαρίδες: αγαπημένα θαλασσινά σε όλες τις μεσογειακές κουζίνες

•γαλλικά: crevette – αγγλικά. shrimp / prawn•

Οι γαρίδες ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια οστρακόδερμων, τα οποία ζουν τόσο σε γλυκό όσο και σε θαλασσινό νερό και τις συναντάμε στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Έχουν χρώμα από ροζ σομόν μέχρι σκούρο κόκκινο, μπεζ και γκρίζο, δεν έχουν δαγκάνες και το κέλυφός τους είναι σχετικά μαλακό.
Είναι τόσο πολλά τα είδη τους, που δύσκολα τις ξεχωρίζουμε και για ευκολία τις κατατάσσουμε με βάση το μέγεθος. Το νούμερο 0 είναι οι μεγαλύτερες, με βάρος 120 γρ. περίπου,  γνωστές και ως γαρίδες Ατλαντικού. Όσο μεγαλώνει το νούμερο, τόσο μικραίνει το μέγεθος, ώσπου φτάνουμε στο νούμερο 6, που είναι οι μικρότερες γαρίδες, με βάρος 10 – 15 γραμμάρια η κάθε μια. Στα αγγλικά shrimps ονομάζονται οι μικρότερες γαρίδες, ενώ prawns είναι οι μεγαλύτερες.
Ίσως η πιο γνωστή απ’ όλες τις ελληνικές γαρίδες είναι η γάμπαρη, ειδικά αυτή που αλιεύεται στον Αμβρακικό, η οποία έχει μπεζ χρώμα και καφετιές ραβδώσεις. Εξαιρετικής ποιότητας είναι επίσης ένα μικρό και πολύ νόστιμο είδος γαρίδας, το συμιακό γαριδάκι, που θα το βρούμε στην αγορά συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού, περίπου από τον Αύγουστο ως τον Σεπτέμβριο. Οι γαρίδες ψαρεύονται σε θάλασσες και σε λίμνες. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος από αυτές που φτάνουν στις ελληνικές ιχθυαγορές προέρχονται από εκτροφεία.
Ήταν περιζήτητες από τα αρχαία χρόνια, καθώς γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τις λάτρευαν.
Ο Αθήναιος ο Ναυκρατίτης λέει πως κάποτε ο πλούσιος Ρωμαίος Απίκιος πήρε τη θαλαμηγό του και πήγε από τη Ρώμη στην Καρχηδόνα, μόνο και μόνο γιατί κάποιοι του είπαν πως εκεί μπορεί να βρει μεγάλες γαρίδες. Είναι από τα αγαπημένα θαλασσινά του ελληνικού και όχι μόνο καλοκαιριού και λατρεύουμε να τις τρώμε ψητές στη σχάρα, εφόσον είναι μεγάλες ή τηγανητές αν είναι πιο μικρές. 
Ο γαστρονομικός τσελεμεντές προτείνει πολλά πιάτα όπως γαρίδες σαγανάκια, σε ριζότο, σε κοκτέιλς, σε σάλτσα για ζυμαρικά είτε με ντομάτα είτε με κρέμα και φυσικά σε κοκτέιλ με εξωτικές πιο καυτερές σάλτσες. Ούτως ή άλλως οι γαρίδες ήταν και θα είναι πάντα εκλεκτός μεζές. 
⇲⇲Δείτε τις συνταγές για: Λιγκουίνι με γαρίδες, ντομάτα και βασιλικό