ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ
Γαρίδες: αγαπημένα θαλασσινά σε όλες τις μεσογειακές κουζίνες
•γαλλικά: crevette – αγγλικά. shrimp / prawn•
Οι γαρίδες ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια οστρακόδερμων, τα οποία ζουν τόσο σε γλυκό όσο και σε θαλασσινό νερό και τις συναντάμε στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Έχουν χρώμα από ροζ σομόν μέχρι σκούρο κόκκινο, μπεζ και γκρίζο, δεν έχουν δαγκάνες και το κέλυφός τους είναι σχετικά μαλακό.
Είναι τόσο πολλά τα είδη τους, που δύσκολα τις ξεχωρίζουμε και για ευκολία τις κατατάσσουμε με βάση το μέγεθος. Το νούμερο 0 είναι οι μεγαλύτερες, με βάρος 120 γρ. περίπου, γνωστές και ως γαρίδες Ατλαντικού. Όσο μεγαλώνει το νούμερο, τόσο μικραίνει το μέγεθος, ώσπου φτάνουμε στο νούμερο 6, που είναι οι μικρότερες γαρίδες, με βάρος 10 – 15 γραμμάρια η κάθε μια. Στα αγγλικά shrimps ονομάζονται οι μικρότερες γαρίδες, ενώ prawns είναι οι μεγαλύτερες.
Ίσως η πιο γνωστή απ’ όλες τις ελληνικές γαρίδες είναι η γάμπαρη, ειδικά αυτή που αλιεύεται στον Αμβρακικό, η οποία έχει μπεζ χρώμα και καφετιές ραβδώσεις. Εξαιρετικής ποιότητας είναι επίσης ένα μικρό και πολύ νόστιμο είδος γαρίδας, το συμιακό γαριδάκι, που θα το βρούμε στην αγορά συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού, περίπου από τον Αύγουστο ως τον Σεπτέμβριο. Οι γαρίδες ψαρεύονται σε θάλασσες και σε λίμνες. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος από αυτές που φτάνουν στις ελληνικές ιχθυαγορές προέρχονται από εκτροφεία.
Ήταν περιζήτητες από τα αρχαία χρόνια, καθώς γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τις λάτρευαν.